Científics japonesos han desenvolupat un nou mètode per induir la generació de cèl·lules mare a partir de mostres de sang de gossos.
En els éssers humans, els esforços per combatre aquestes malalties han culminat en el desenvolupament de teràpies regeneratives, basades en gran mesura en cèl·lules mare. Aquestes cèl·lules tenen el potencial de diferenciar-se i madurar en molts tipus de cèl·lules especialitzades, anomenades pluripotencials. En trasplantar cèl·lules mare i guiar la seva diferenciació en els tipus de cèl·lules desitjats, els investigadors poden regenerar eficaçment els teixits danyats, revertint així el curs de diverses malalties complexes.
Encara que aquesta tecnologia s’ha estudiat àmpliament en humans, encara no s’ha desenvolupat de la mateixa manera en gossos.
Generació de cèl·lules mare pluripotents induïdes
Un equip d’investigació de la Universitat d’Osaka (Japó) ha estat treballant en l’aïllament de cèl·lules mare pluripotents induïdes (iPSC) de mostres de sang canina. Les iPSC són un tipus de cèl·lula mare que es pot “programar” a partir d’una cèl·lula desenvolupada (o diferenciada) mitjançant la introducció d’un conjunt específic de gens en elles. Aquests gens codifiquen proteïnes anomenades factors de transcripció, que indueixen el canvi d’una cèl·lula mare diferenciada a una pluripotent, que després tenen la capacitat de madurar en diversos tipus de cèl·lules. Les iPSC poden proliferar molt ràpidament, proporcionant un bon subministrament de cèl·lules mare adequades per a teràpies regeneratives. “Vam establir amb èxit un mètode de generació fàcil i eficient de iPSC canines a partir de cèl·lules mononuclears de sang perifèrica” explica el Dr. Hatoya.
Medicina humana i veterinària van de la mà
Així mateix, destaca la importància d’aquestes troballes per a la ciència veterinària, afirmant que espera que en un futur pròxim, “sigui possible realitzar tractaments de medicina regenerativa en gossos”. Aquestes troballes van ser publicades a la revista Stem Cells and Development. “Creiem que el nostre mètode pot facilitar la investigació que implica el modelatge de malalties i les teràpies regeneratives en el camp veterinari”, diu el Dr. Hatoya. A més, els autors també creuen que la investigació addicional sobre teràpies regeneratives per a gossos podria tenir alguns efectes en cadena per a la medicina humana. “Els gossos comparteixen el mateix entorn que els humans i desenvolupen espontàniament les mateixes malalties, en particular malalties genètiques”. Extrapolar les troballes d’un camp a un altre podria significar que els veterinaris podrien trobar tractaments, potser fins i tot capellans, per a algunes de les malalties que encara afecten la humanitat.
Consultar notícia original – Portal Veterinaria