La importància de la vitamina B en la salut de gossos i gats

hi@gassiotllobet.com Dec 07, 2021 Uncategorized @ca 0

Tothom té una idea aproximada de la importància de les vitamines a la salut de gossos i gats, ja que són necessàries per portar a canvi certes funcions. La veterinària i rehabilitadora Sarah Flavia explica al bloc de Stangest fins a quin punt cal tenir en compte això en l’alimentació dels animals de companyia. “Solem quedar lluny de comprendre la seva veritable transcendència i avantatges per a l’organisme humà i animal”, assegura.

La veterinària rememora que antigament es deien “Amina Vital” i la primera a descobrir-se va ser la vitamina B1, coneguda també com Tiamina, pertanyent al complex B. “Aquest complex és molt conegut, ja que com bé indica el seu nom, està constituït per un conjunt de vitamines B, com són la Tiamina (B1), Riboflavina (B2), Niacina (B3), l’Àcid pantotènic (B5), la Piridoxina (B6), l’Àcid fòlic (B9), la famosa Cobalamina (B12), així com la Biotina (B7 o H) i el Turó”, assenyala.

Totes elles són hidrosolubles, la qual cosa els ofereix un avantatge sobre les vitamines liposolubles, ja que en cas que hi hagi excés en el cos s’eliminen a través de l’orina, cosa que no succeeix amb les liposolubles, que poden arribar a ser tòxiques a dosis altes.

LES VITAMINES B I LA FUNCIÓ COGNITIVA

Així mateix, indica que les vitamines B1, B6, B9 i B12 són importants en el desenvolupament neurològic i en la funció cognitiva. Específicament, una de les seves funcions és transformar un aminoàcid anomenat homocisteïna en altres substàncies que el cos pot aprofitar.

“Si hi ha deficiències d’aquestes vitamines, l’homocisteïna pot acumular-se en sang, cosa que, en humana, correlaciona amb deteriorament cognitiu i problemes cardiovasculars, entre d’altres”, aclareix.

En aquest sentit, apunta que en animals hi ha estudis realitzats amb gossos sans i gossos amb algunes malalties on es van observar que els nivells d’homocisteïna estaven elevats en animals amb problemes cardíacs i problemes renals.

Alguns d’aquests estudis estaven enfocats a corroborar els beneficis a nivell cognitiu que pot oferir una alimentació equilibrada amb suplementació de vitamina B, àcids grassos omega 3, antioxidants i altres nutrients.

“Per sort”, remarca Flavia, en animals és poc comú que hi hagi deficiències d’aquestes vitamines, però no és impossible; hi ha casos en què es dóna, com pot ser en animals amb problemes d’absorció digestiva o d’edat avançada.

En aquest punt, recorda la importància de l’estreta relació que hi ha entre la microbiota digestiva i la resta de sistemes del cos, tots es troben en un cercle on uns influeixen en els altres. “I està demostrat que lʻestat de la microbiota intestinal influeix sobre el sistema immunitari i el cervell, i viceversa”, afegeix.

SUPLEMENTS A BASE DE VITAMINES COM A REFORÇ

En certes situacions, l’organisme pot tenir una demanda més alta de les vitamines B i pot que l’aportació de la dieta no sigui suficient per cobrir aquesta demanda. “La suplementació d´un nutracèutic que inclogui vitamines del grup B ajudarà a reforçar la funció cognitiva i nerviosa”, assegura l´experta.

Per a aquests casos, Stangest ha desenvolupat NeuroVet, un nutracèutic formulat específicament per donar suport nutricionalment a la salut cognitiva. A més de vitamines del grup B, conté L-triptòfan i L-carnitina, que ajuden al metabolisme i comunicació de les cèl·lules nervioses i cerebrals.

“Com veus, el complex B dins de les vitamines té molt a oferir-nos, tant a nivell cognitiu (i així, ajudar que la Síndrome de Disfunció Cognitiva trigui a aparèixer), com a nivell cardiovascular i renal en animals”, assenyala Flavia.

Així, recomana tenir els animals de companyia “vigilats de prop”, amb les revisions veterinàries rutinàries i una correcta alimentació i un plus de suplementació de vitamines B.

 

 

 

Article original