Els professionals veterinaris de tot el món qualifiquen el seu coneixement de l’oncologia en cinc sobre deu, segons l’enquesta del Grup de Treball d’Oncologia (WOW) de l’Associació Mundial de Veterinaris de Petits Animals (WSAVA).
La puntuació mitjana varia segons l’idioma, i els enquestats de parla xinesa són els que qualifiquen els seus coneixements en el nivell més alt (6,6) i els de parla ucraïnesa els més baixos, amb un 4,2. En canvi, els enquestats van qualificar la importància real dels casos d’oncologia per practicar-los amb un 7 sobre 10, amb una variació mínima (6,3-7,7) entre els idiomes.
Gairebé 2.000 professionals de l’àmbit de la veterinària de tot el món, el 95% veterinaris, van completar l’enquesta en deu idiomes, entre setembre i octubre del 2021. Els resultats ajudaran el Grup WOW a prioritzar els seus esforços per educar i donar suport als membres de WSAVA a nivell mundial en la millora dels estàndards de cura dels pacients oncològics veterinaris.
També es va demanar als enquestats que classifiquessin els tipus de tumors més comuns vistos a la seva clínica. La resposta més comuna va ser el tumor mamari (81%), seguit pel tumor de pell (75%), el tumor abdominal (40%), el limfoma maligne (39%) i altres tumors (5%).
Com que un nombre limitat de professionals veterinaris d’Amèrica del Nord, Àfrica i Oceania van participar en l’enquesta, aquest resultat pot no reflectir completament les diferències regionals. Per exemple, la WSAVA assenyala que en algunes parts del món, la incidència dels tumors mamaris és menor a causa d’una cultura d’esterilització primerenca.
LA CIRURGIA ÉS LA TERÀPIA MÉS COMUNA
La cirurgia va ser la teràpia més utilitzada a les clíniques, amb un 55%; seguida de la cirurgia i la teràpia adjuvant en el 30% dels casos; la quimioteràpia al 7% i les cures pal·liatives al 4%. L’eutanàsia immediata es va recomanar a l’1% dels casos.
Encara que la quimioteràpia només és usada actualment pel 7% dels enquestats, quan se’ls va preguntar quins recursos educatius serien més valuosos per a ells, els protocols de quimioteràpia van ser sol·licitats pel 82%.
A més, el 53% va demanar informació sobre l’estadificació del tumor, el 51% va sol·licitar suport per a la citologia, el 38% informació sobre els efectes secundaris del tractament, el 36% assessorament sobre els marges quirúrgics, el 24% sobre la radioteràpia i el 6% sobre les cures pal·liatives.
“El càncer és cada vegada més comú en els animals de companyia, amb gairebé el 50% dels gossos de més de 10 anys desenvolupant aquesta devastadora malaltia. Per donar suport eficaçment als membres de WSAVA en el tractament dels pacients oncològics, volíem saber on necessitaven ajuda amb més urgència”, va explicar Jolle Kirpensteijn, expresidenta de LA WSAVA i membre del Grup WOW.
Kirpensteijn apunta que aquesta enquesta és la més gran que ha realitzat la WSAVA, i ha celebrat que “és saludable veure l’enorme demanda d’educació en oncologia veterinària a tot el món”.
“Tenim molt a fer, però estem entusiasmats amb l’oportunitat de donar suport als membres de WSAVA i oferir noves esperances als pacients d’oncologia i als seus propietaris a tot el món”, afegeix.
La secretària del Grup WOW, Ann Hohenhaus, que treballa en oncologia a l’Animal Medical Center, a Nova York, avança que utilitzaran tota mena de mitjans, com ara xarxes socials i seminaris webs, a més d’altres canals, per assegurar el màxim abast de les eines i recursos educatius que estan desenvolupant.
“Basant-nos en els resultats de l’enquesta, ja hem adaptat el tema central del nostre streaming al Congrés Mundial de WSAVA de 2022 a Lima, Perú, per centrar-nos en els tumors mamaris, però hi ha molt més per venir”, conclouen.