La vacunació: un vestit a mida per a cada mascota

hi@gassiotllobet.com May 20, 2021 Uncategorized @ca 0

Les circumstàncies excepcionals en què ens trobem en aquest moment estan destacant en termes inequívocs la importància dels programes de vacunació efectius, tant en humans com en animals.

Durant aquesta crisi sanitària del Coronavirus COVID-19, està destacant la unió que mostren els veterinaris per garantir el continu cura dels animals. Una unió que, avui 20 d’abril amb motiu de la celebració del Dia Mundial de Vacunació Animal, emfatitzen més que mai. Els veterinaris d’animals de companyia, les associacions veterinàries i la indústria de la salut animal a Europa ressalten la importància de l’enfocament “prevenir és millor que curar” per millorar la gestió de la salut animal i una major implementació del concepte One Health, una Salut .

La detenció de malalties en els humans mitjançant la prevenció de la malaltia en els animals és la base del concepte One Health, un enfocament de la salut pública que reconeix els vincles entre els animals, les persones i el planeta.

A l’identificar les amenaces de malalties com més aviat millor, les autoritats de salut poden prendre mesures preventives, com la vacunació on existeixi, controls de bioseguretat més estrictes en les granges o en els mercats d’aliments, o campanyes de sensibilització pública per als animals de companyia i el bestiar.

El president de la Federació de Veterinaris d’Europa (FVE), Rens van Dobbenburgh, comenta que “la vacunació és essencial. Prevé, controla i erradica malalties tant en animals com en persones. La vacunació veterinària no és simplement una eina clau per millorar la salut i el benestar dels animals, és una part integral dels plans generals de salut contra les malalties infeccioses o com a part dels plans de resposta ràpida per prevenir la propagació de malalties infeccioses emergents. Amb l’activitat comercial i de viatges globalitzada d’avui i el canvi climàtic, les malalties animals que no es van informar anteriorment a Europa estan en augment i és essencial que es prenguin mesures preventives “.

Per la seva banda, Roxane Feller, secretària general de AnimalhealthEurope declara que “la propagació de malalties animals, com la pesta porcina africana, ens recorda el necessari que és continuar investigant solucions per protegir els animals contra les malalties. Els brots de malalties animals no només afecten les poblacions animals, sinó que també tenen conseqüències en la producció d’aliments i en els mitjans de vida dels agricultors, de vegades fins i tot en la salut humana. La vacunació ajuda a disminuir el sofriment dels animals, prevenir la transmissió a altres animals o persones i evitar pèrdues de producció “.

El president de la Federació Veterinària d’Animals de Companyia a Europa (FECAVA), Denis Novak, assenyala que “l’enfocament de és millor prevenir que cura és particularment important en els animals de companyia. Aquests són els animals que comparteixen les nostres vides i les nostres llars amb nosaltres. La seva protecció mitjançant la vacunació regular contra les malalties recomanades és una part clau de la tinença responsable de mascotes. La vacunació garanteix que les nostres mascotes i els que les envolten gaudeixin d’un entorn lliure de malalties, oferint tranquil·litat als amos de mascotes. Donem suport plenament el missatge central de la Setmana Europea de Immunització que la immunització és vital per prevenir malalties i protegir la vida “.

VACUNES NO OBLIGATÒRIES A ESPANYA

La majoria dels propietaris de mascotes són conscients de la importància de les vacunes i segueixen els consells dels veterinaris. Però la informació errònia, les preocupacions sobre els costos, la influència no experta i l’augment dels anomenats “tractaments homeopàtics” són factors que contribueixen a disminuir les taxes de vacunació en molts països europeus en els darrers anys.

A Espanya, encara hi ha comunitats autònomes on la vacuna antiràbica no és obligatòria, concretament a Catalunya, Galícia, País Basc i Astúries. En el cas asturià només tenen obligació de vacunar un escàs 2% de gossos considerats potencialment perillosos.

Si bé, en les últimes dates hem vist casos importats de ràbia com el tristament mort a l’Hospital Universitari de Creus de Barakaldo, Biscaia, a què li va ser diagnosticat la malaltia de la ràbia després de ser mossegat l’estiu passat per un gat al Marroc.

Álvaro Mateos Amann, president de el Consell de Col·legis Veterinaris de País Basc, reconeixia en declaracions a Diari Veterinari que estem lliures de ràbia, “però no protegits davant d’un més que probable contacte”.

Segons l’Aliança Global per al Control de la Ràbia (GARC, per les sigles en anglès), s’estima que la ràbia causa cada any 59.000 morts a escala mundial. Es tracta d’una malaltia molt greu que viatja pel sistema nerviós i que quan arriba a el cervell és mortal. Més de el 95% dels casos humans de ràbia són ocasionats per la mossegada o el esgarrapada de gossos o gats infectats.

RECOMANACIONS I BENEFICIS DE VACUNAR

La plataforma europea per l’ús responsable de medicaments en animals (Epruma) destaca quatre beneficis, la prevenció i erradicació de malalties infeccioses; aturar la propagació de malalties infeccioses emergents; reduir la necessitat d’usar antibiòtics i garantir la salut pública.

A més, Epruma recomana assegurar un adequat programa de vacunació per a les necessitats dels animals a través d’un diàleg obert amb el veterinari; garantir una correcta vacunació; mantenir registres detallats de la vacunació, preferiblement en format digital, i monitoritzar als animals sempre després de vacunar-los.

 

A Centauro, a més de la distribució de productes, posem a la vostra disposició campanyes específiques per als períodes de vacunació. Per a més informació podeu contactar amb el vostre assessor comercial habitual.

 

Article original