Espanya va autoritzar 109 nous medicaments veterinaris en l’any de la pandèmia

hi@gassiotllobet.com Jun 23, 2021 Uncategorized @ca 0

La Aemps ha publicat la seva Memòria d’Activitats 2020, marcada per la seva tasca enfront de la Covid-19, en què informa el desenvolupament del sector de la salut animal.

El passat dimecres 16 de juny de 2021, l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps) ha publicat la Memòria d’Activitats 2020, on reflecteix la tasca que ha realitzat per a fer front a la crisi sanitària de la Covid-19.

El treball de la Aemps, afirmen, ha tingut una gran transcendència en la salut de les persones, en garantir la disponibilitat de productes tan necessaris com respiradors, medicaments, solucions hidroalcohòliques o mascaretes.

A més, defensen que han participat des de primera línia en el “repte definitiu” d’aquesta pandèmia: disposar, en el menor temps possible, d’una vacuna per a tota la població que compleixi amb les garanties de qualitat, seguretat i eficàcia.

Així mateix, la Aemps informa en el document de les activitats que ha dut a terme en relació amb el sector de la salut animal. En aquest sentit, indica que, al llarg de l’any 2020, s’han autoritzat 109 nous medicaments veterinaris de 116 sol·licituds presentades, s’han produït 2.702 variacions de fàrmacs i s’han notificat 1.510 sospites d’esdeveniments adversos. A més, l’any passat des de la Aemps es van realitzar 1.700 Informes periòdics de seguretat en medicaments veterinaris.

D’altra banda, l’Agència informa que es va donar llum verda a un total de 2.306 variacions de medicaments veterinaris de Tipus I i a 396 variacions de tipus II.

També, la Aemps ha destacat la col·laboració que ha realitzat amb diferents organitzacions del sector de la salut animal, com el Consell General de Col·legis Veterinaris d’Espanya (CGCVE), amb el qual ha dut a terme una col·laboració contínua per al desenvolupament d’accions de comunicació i formació en matèria de medicaments veterinaris.

Un altre dels assumptes que aborda la seva Memòria d’Activitats 2020 és la col·laboració entre el sector veterinari i de salut animal durant la pandèmia, ja que la Aemps afirma que “estava preparada per autoritzar, en cas necessari, l’ocupació de determinats medicaments veterinaris en éssers humans”.

“L’equivalència entre els dos medicaments està garantida i la possibilitat de disposar de l’autorització d’ús de l’Agència permet l’accés als tractaments necessaris en el moment que són necessaris, sense detriment de la seguretat dels pacients”, afirmen.

El cas “més emblemàtic”, segons l’Agència, va ser el propofol, que es va bloquejar en previsió de possibles trencaments d’estoc, però a canvi que va succeir en altres països de l’entorn d’Espanya, finalment no va ser necessari el seu ús.

LLUITA CONTRA LA RESISTÈNCIA ALS ANTIBIÒTICS EN VETERINARIA

Tot i la crisi sanitària, la Aemps ha continuat sumant esforços per reduir el risc de selecció i disseminació de resistència als antibiòtics i mitigar així l’impacte d’aquest problema global sobre la salut de les persones i els animals, preservant de manera sostenible l’eficàcia dels antibiòtics existents.

Segons les dades del Pla Nacional enfront de la Resistència als Antibiòtics (PRAN), que lidera la Aemps, el 2020 el consum d’antibiòtics en salut humana a Espanya va registrar una baixada del 21,7% en Atenció Primària i del 4,1% en hospitals pel que fa a 2019, i es va produir una reducció del 13,6% en les vendes d’antibiòtics veterinaris.

“A l’àrea de la sanitat animal, les últimes xifres (ESVAC 2019) reflecteixen una reducció del 13,6% en les vendes d’antibiòtics veterinaris a Espanya. Amb les últimes dades afegides a l’estadística, les vendes totals d’antibiòtics d’ús veterinari mostren una reducció del 58,8% entre el 2014 i 2019. Per seguir ampliant aquesta baixada, el 2020 el PRAN va afegir a la llista dels seus Programes REDUEIX als sectors de l’oví, el caprí, els èquids i els petits animals”, expliquen des de la Aemps.

Amb aquest descens, la taxa espanyola de consum d’antibiòtics torna a la tendència decreixent que havia mantingut des del 2014.

Aquesta recuperació es produeix malgrat la important pujada registrada en el consum d’antibiòtics en hospitals durant la primera onada de la pandèmia. En l’àmbit de la sanitat animal, donat l’origen zoonòtic de la SARS-CoV-2, el PRAN va reforçar els missatges que subratllaven la importància del concepte ‘One Health’ per al millor abordatge de futures pandèmies.

L’Agència, també comparteix informació sobre l’activitat del seu centre en línia d’Informació de Medicaments Veterinaris (CimaVet) que ha vist disparar-se el nombre de visites al seu web en un 92% el 2020, albergant informació sobre un total de 2.342 medicaments autoritzats per la Aemps i 1.061 principis actius.

ACCEDIR A LA MEMORIA ANUAL DE LA AEMPS

 

 

Article original