La importància de la neteja i desinfecció a la clínica veterinària

hi@gassiotllobet.com Apr 30, 2021 Uncategorized @ca 0

La neteja i desinfecció en clíniques veterinàries juga un paper molt important per garantir la seguretat i benestar de pacients i professionals.

Els imperatius de neteja i desinfecció en les clíniques veterinàries no són molt diferents als que puguem trobar en un hospital.

El tipus d’activitat que es desenvolupa, sumat a la susceptibilitat de el públic que s’atén i dels propis professionals, fan que les exigències en l’àmbit de la higiene siguin més aviat altes.

En Centauro us oferim un protocol de desinfecció i productes específics d’higiene per a la clínica veterinària.

Podeu consultar el catàleg d’Higiene i Desinfecció aquí.

En aquest article parlarem de les mesures higièniques per a la recepció, la higiene personal de professionals i pacients, el tractament dels aliments i begudes, la gestió de residus i la neteja i desinfecció de les diferents àrees de la clínica veterinària.

 

Mesures d’higiene per a la recepció de pacients

A les clíniques veterinàries diferenciarem, principalment, entre pacients infecciosos i pacients no infecciosos.

En arribar, és important identificar-los perquè, en cas que es tracti d’un pacient infecciós, aquest haurà de romandre el menor temps possible a la sala d’espera.

En el moment d’atendre els pacients, se substituiran les mantes i corretges pròpies per les de la clínica veterinària.

En el moment de l’alta, el propietari haurà de portar la corretja i mantes de el pacient per evitar barrejar-les amb el material de la clínica.

 

Higiene personal dels professionals

El personal veterinari ha de fer servir una vestimenta específica en funció de la zona en la qual es treballi.

Per exemple, per al quiròfan, els professionals han de portar un pijama exclusiu; per a la zona ambulatòria o hospitalària, la vestimenta serà conformada per un pijama i una bata blanca; mentre que per a la zona d’animals infecciosos usaran un pijama exclusiu, bates i cobresabates sol ús.

El calçat sempre s’ha de tancar per facilitar la seva neteja i desinfecció.

A més, els professionals hauran de comptar amb roba de recanvi per reemplaçar la bata o pijama sempre que es vegin contaminats per restes biològiques.

 

Higiene personal dels pacients

En el cas dels pacients, eliminarem immediatament qualsevol secreció biològica que pugui posar en risc la seva salut.

Els animals han de ser rentats sempre que hi hagi presència de brutícia i, normalment, de forma periòdica.

Els morrions, collarets i corretges són elements crítics en la higiene personal dels animals. Aquest material sempre serà exclusiu de les clíniques veterinàries ja que, no es permet l’entrada d’objectes propis.

Per això, hem de rentar-los i desinfectar-los amb solucions alcohòliques de forma periòdica i sempre que es produeixi una alta o ingrés.

 

Tractament dels aliments i begudes

L’emmagatzematge de l’alimentació animal ha de comptar amb un espai exclusiu a les neveres i en cap cas serà emmagatzemat en el mateix espai que el menjar humana o els medicaments.

Els menjadors i abeuradors seran rentats i desinfectats diàriament i sempre que es produeixi una alta o ingrés.

Pel que fa al menjar subministrada, quan aquesta no sigui consumida, la rebutjarem en els contenidors adequats.

Únicament, es conservaran els aliments que no han sortit del seu recipient com, per exemple, llaunes, i mai per un temps superior a les 48 hores.

 

Gestió de residus

Els residus biològics seran eliminats en contenidors especials que, per norma general, solen presentar una tapa groga.

Cada espai diferenciat (zona ambulatòria, quiròfan, etc.) haurà d’albergar dos contenidors de diferent grandària per al rebuig de les restes de caràcter biològic.

L’ús de contenidors amb tapes i pedals ajuda a frenar els riscos de contaminació creuada.

 

Neteja i desinfecció de la zona ambulatòria o d’hospitalització

La zona ambulatòria o d’hospitalització es considera una zona crítica. És per això que hem de mantenir sempre un ordre i netejar les secrecions o excrecions immediatament.

En cas de paràsits com, per exemple, puces, després d’haver aplicat el tractament corresponentment, els recollirem i emmagatzemarem en un contenidor amb alcohol per evitar la seva expansió.

Pel que fa a la neteja, aplicarem una solució sabonosa abans de desinfectar per evitar la inactivació dels productes desinfectants.

El escombrat sempre serà en humit i desinfectarem amb productes clorats, assegurant el posterior aclarit i, sobretot, l’assecat de les superfícies.

Les lliteres han de ser rentades i desinfectades periòdicament.

 

Neteja i desinfecció de la zona de quiròfan

La neteja de la sala d’operacions també serà duta a terme amb una solució sabonosa i aplicant un escombrat en humit.

Per a la desinfecció general de les superfícies utilitzarem solucions clorades aplicades en draps de teixit no teixit. A més, també farem servir aquest producte per a l’assecat de les superfícies.

L’instrumental o material quirúrgic pot desinfectar per immersió en antisèptics bactericides i fungicides durant 15 minuts o utilitzant el mètode d’esterilització autoclau.

Pel que fa a la freqüència de la neteja i la desinfecció aquesta serà diària o s’aplicarà immediatament després d’haver fet servir les instal·lacions.

 

Neteja i desinfecció de les gàbies

Les gàbies es netejaran i desinfectaran diàriament aprofitant l’hora de passeig dels pacients. En cas d’altes o ingressos, netejarem i desinfectarem a fons aquests espais.

S’ha d’evitar l’acumulació de mantes o material d’oficina voltant de les gàbies.

Per a l’aplicació dels productes de neteja i desinfecció utilitzarem draps de teixit no teixit sol ús, evitant les mànegues d’aigua a pressió que escampen el material infecciós.

És important eliminar l’excés de desinfectants i aclarir bé les superfícies ja que, aquestes estan en contacte directe amb el pacient.

 

Higiene de mans de personal veterinari

El rentat de les mans amb aigua i sabó juga un paper important a l’hora d’evitar contagis.

A les clíniques veterinàries, la higiene de mans serà un procés recurrent després d’estar en contacte amb cada pacient i a l’entrar o sortir d’una zona diferent.

Es recomana utilitzar sabons líquids de pH neutre i dispensadors automàtics.

Davant la presència de ferides o secrecions, sempre protegirem les nostres mans amb guants de nitril.

A més, col·locar dispensadors de gel hidroalcohòlic sempre és una bona opció per promoure la higiene de mans.

 

A Centauro us oferim un protocol de desinfecció adaptat a cada espai de la clínica.

Podeu descarregar-vos els Protocols d’Higiene i Desinfecció aquí.

 

Consultar article original